Jean-Claude Juncker
0

"Euro će preživjeti krizu, zajedno s Grčkom"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Premijer Luksemburga i čelnik Eurogrupe, Jean-Claude Juncker, izrazio je u utorak uvjerenje da će se Evropa izvući iz dužničke krize i pohvalio je prezaduženu Grčku za primjenu nepopularnog programa štednje.

Juncker je u Atini, nakon razgovora s grčkim premijerom Georgeosom Papandreouom, izjavio kako je "uvjeren da euro nije u opasnosti" i odbacio mogućnost da bi Grčka mogla da bude izbačena iz monetarne unije zbog svojih akutnih dužničkih problema, prenosi AP.

Nakon što je nagomilala veliki budžetski deficit i javni dug, Grčka je prošle godine izbjegla bankrot samo zahvaljujući finansijskoj pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u vidu trogodišnjeg zajma u iznosu od 110 milijardi eura.

U zamjenu za tu pomoć, vlada premijera Papandreoua je smanjila penzije i plate i istovremeno povećala poreze i dobnu granicu za penzionisanje, u pokušaju da do 2014. smanji budžetski deficit na ispod tri posto bruto domaćeg proizvoda.

Juncker je pohvalio vladu u Atini za "ozbiljnu, konkretnu i doslijednu" primjenu mjera štednje.

"Slažemo se s grčkim programom i posebno s ciljem smanjenja budžetskog deficita, a ako taj cilj ne bude ispunjen, siguran sam da će biti primjenjene dopunske mere", istakao je premijer Luksemburga.