|

"Euro će preživjeti krizu, zajedno s Grčkom"

"Euro će preživjeti krizu, zajedno s Grčkom"
0
F
FENA
9.2.2011. u 08:19
0
komentara
0

dijeljenja
"Euro će preživjeti krizu, zajedno s Grčkom" Foto: AP
Premijer Luksemburga i čelnik Eurogrupe, Jean-Claude Juncker, izrazio je u utorak uvjerenje da će se Evropa izvući iz dužničke krize i pohvalio je prezaduženu Grčku za primjenu nepopularnog programa štednje.
Juncker je u Atini, nakon razgovora s grčkim premijerom Georgeosom Papandreouom, izjavio kako je "uvjeren da euro nije u opasnosti" i odbacio mogućnost da bi Grčka mogla da bude izbačena iz monetarne unije zbog svojih akutnih dužničkih problema, prenosi AP.

Nakon što je nagomilala veliki budžetski deficit i javni dug, Grčka je prošle godine izbjegla bankrot samo zahvaljujući finansijskoj pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u vidu trogodišnjeg zajma u iznosu od 110 milijardi eura.

U zamjenu za tu pomoć, vlada premijera Papandreoua je smanjila penzije i plate i istovremeno povećala poreze i dobnu granicu za penzionisanje, u pokušaju da do 2014. smanji budžetski deficit na ispod tri posto bruto domaćeg proizvoda.

Juncker je pohvalio vladu u Atini za "ozbiljnu, konkretnu i doslijednu" primjenu mjera štednje.

"Slažemo se s grčkim programom i posebno s ciljem smanjenja budžetskog deficita, a ako taj cilj ne bude ispunjen, siguran sam da će biti primjenjene dopunske mere", istakao je premijer Luksemburga.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.