Svijet
0

EU želi novi globalni financijski sistem

FENA
Plan za spašavanje bankarskog sektora u 15 zemalja članica eurozone, koji je dogovoren na sastanku na vrhu u nedjelju u Parizu, prihvaćen je u četvrtak na samitu u Bruxellesu i na razini svih 27 zemalja članica.

Čelnici EU-a dali su jednoglasnu podršku sveobuhvatnom planu spašavanja banaka, koji predviđa jamstva za međubankarske pozajmice i dokapitalizaciju banaka u poteškoćama.

Prema riječima francuskog predsjednika i predsjedatelja Evropskog vijeća Nicolasa Sarkozyja, Evropska unija također želi da se sljedeći mjesec održi svjetski samit na kojem bi se pokrenula reforma globalnoga financijskog sustava kako bi se ubuduće izbjegle krize poput sadašnje.

U sklopu priprema za taj samit, Sarkozy i predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso u subotu će se u Camp Davidu sastati s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushem.

Čelnici EU-a istaknuli su u svojim zaključcima nužnost razvoja koordiniranog sustava nadzora financijskog sektora na evropskoj razini. "Nijedna banka ne bi više trebala djelovati bez nadzora", rekao je Sarkozy.

Sarkozy se zauzeo i za koordinirani pristup zemalja članica EU-a i na rješavanju ekonomske krize. "Kada možemo djelovati koordinirano na rješavanju financijske krize, iz koje još nismo izišli, trebamo isto tako raditi i na rješavanju ekonomske krize", rekao je Sarkozy. On je najavio da će do kraja godine izići s inicijativama kako doći do takvog pristupa, odbivši govoriti o pojedinostima.

"Imam više ideja o tome, ali sada nije ni mjesto ni vrijeme da ih stavim na sto", rekao je Sarkozy. Dodao je kako u ovom trenutku nema suglasnosti među zemljama članicama da se koordiniraju ekonomske politike, što bi moglo voditi i do stvaranje jedne vrste ekonomske vlade.

Sarkozy je izjavio da su zemlje članice EU-a ostale pri svojim ciljevima u pogledu borbe protiv klimatskog zagrijavanja usprkos određenim rezervama pojedinih članica.

"Postigli smo suglasnost o ciljevima koji ostaju isti", rekao je Sarkozy. Suglasnost je također postignuta i oko toga da se do kraja ove godine postigne dogovor o klimatsko-energetskom paketu.

"Nećemo popustiti u borbi protiv klimatskih promjena, nije riječ o izboru između borbe protiv klimatske promjene i rješavanja financijske krize", rekao je Sarkozy.

Nekoliko zemalja ima rezerve u vezi s dugoročnim planom za smanjenje emisije stakleničkih plinova i alternativnih izvora energije u trenutku kada se Evropa bori s financijskom krizom, koja se već osjeća i u realnoj ekonomiji.

Italija, Poljska i nove zemlje članice smatraju da bi za njihova gospodarstva ispunjavanje tih ambicioznih ciljeva bilo preveliki teret.

Evropska unija je prošle godine najavila da će do kraja ove godine dogovoriti zakonski paket koji ima za cilj do 2020. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 20 posto, povećati na 20 posto udio obnovljivih izvora energije i povećati na 20 posto udio biogoriva u prometnom sektoru.

Sarkozy je rekao da je Evropsko vijeće zadužilo Komisiju da sa zemljama koje imaju s tim problema pronađe prihvatljivo rješenje kako bi se energetsko-klimatski paket mogao usvojiti u decembru.