Svijet
0

EU želi Irskoj dati još vremena za traženje rješenja za Lisabonski ugovor

FENA
Evropski čelnici okupljeni na samitu u Bruxellesu u petak pokušavaju postići saglasnost o tekstu zaključaka u kojima žele istaknuti da će se pitanju nastavka ratifikacije Lisabonskog ugovora vratiti na svom sljedećem sastanku sredinom oktobra kako bi se Irskoj dalo još vremena da predloži rješenje.

"Evropsko vijeće se složilo s irskim prijedlogom da se tim pitanjem ponovno bavi na svom sastanku 15. oktobra 2008. kako bi razmotrilo daljnje korake", stoji u nacrtu zaključaka koje je pripremilo slovensko predsjedništvo EU-a.

Irska je prošle sedmice na referendumu odbacila Lisabonski ugovor koji je trebalo da stupi na snagu 1. januara sljedeće godine.

Sada kada je taj kalendar doveden u pitanje, čelnici EU-a pokušavaju pronaći rješenje kako bi taj ugovor mogao stupiti na snagu prije izbora za Evropski parlament u junu sljedeće godine. Da bi ugovor stupio na snagu, moraju ga ratificirati sve zemlje članice.

Češko izaslanstvo ima primjedbe na rečenicu u nacrtu zaključaka u kojem se kaže da se proces ratifikacije Lisabonskog ugovora nastavlja.

"Evropsko vijeće bilježi da je 19 zemalja članica ratificiralo Ugovor i da se proces ratifikacije nastavlja u drugim zemljama", stoji u nacrtu zaključaka.

Nakon sastanka predsjedavajućeg Evropskog vijeća Janeza Janše s češkim premijerom Mirekom Topolanekom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, dogovoreno je da se u dodatku zaključcima navede da Češka neće moći dovršiti ratifikaciju Ugovora dok ustavni sud ne da svoje mišljenje da je on u skladu s ustavnim poretkom. Dodatak na tekst nacrta zaključaka treba još da potvrde svi čelnici.

Češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg izjavio je u petak ujutro da u Češkoj postoje poteškoće oko ratifikacije Lisabonskog ugovora, ali je izrazio želju da se to dogodi do kraja ove godine.

"Bilo bi dobro da Češka ratificira Ugovor do početka sljedeće godine, kada preuzima predsjedništvo, ali ima određenih stvari koje to mogu otežati", rekao je Schwarzebnerg.

Proces ratifikacije Lisabonskog ugovora, prenosi Hina, zapeo je u aprilu u češkom SQenatu, kada su euroskeptični senatori zatražili da se o sukladnosti Ugovora s češkim ustavom izjasni ustavni sud.