{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU želi da se zaštiti od "prljave bombe"

F
24.6.2009. u 17:38
0
1
EU želi da se zaštiti od "prljave bombe"
0
EU želi da se zaštiti od "prljave bombe"
Počela je utrka između terorističkih grupa koje žele nabaviti elemente za "prljavu bombu" i njihovih meta koje bi da spriječe napad tog tipa, upozorila je u srijedu Evropska komisija.
"Nabavljanje oružja za masovno uništavanje, u šta spadaju hemijske, biološke i nuklearne supstance, predstavlja najstrašniji scenarij", istakao je evropski povjerenik za sigurnost Jacques Barrot u saopćenju, prenio je AFP.

"Teroristi žele da nabave i upotrijebe hemijsko, biološko, radiološko, pa čak i atomsko oružje", tvrdi Komisija.

"Ne treba stvarati strah", insistiraju Barrotovi saradnici i objašnjavaju da je "vrlo teško pretvoriti te materije u oružje".

"Posljedice jednog takvog napada bile bi tako teške da se treba pripremiti", naglasio je jedan od njih.

Evropska unija sa svojih 27 zemalja i 500 miliona stanovnika i svojim mnogobrojnim granicama izgleda vrlo osjetljiva, iako, na sreću, nije nikada doživjela napad velikih razmjera u kojem bi bile upotrijebljene takve supstance", naveo je Barrot.

Američke vlasti smatraju vjerovatnim da će se takav napad dogoditi u narednih pet godina, podsjetili su njegovi saradnici. Dvjesto stručnjaka iz svih zemalja EU-a sudjelovalo je u izradi prijedloga koji su u srijedu prezentirani. Prijedlozi idu u tri pravca: "otežati pristup supstancama CBRN, imati kapacitete da ih se otkrije i učinkovito reagirati u slučaju incidenta ili napada".

Jedna od slabih tačaka je skladištenje vakcina, kao što je to pokazala pandemija zbog virusa A (H1N1).

Nije postignut dogovor između evropskih zemalja o izgradnji skladišta. "Dovoljno je misliti na tu pandemiju da bi se zamislila situacija u slučaju biološkog napada", insistirali su stručnjaci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: