{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"EU želi da izgradi zid prema Turskoj i islamu"

S
22.1.2011. u 13:52
0
102
"EU želi da izgradi zid prema Turskoj i islamu"
0
"EU želi da izgradi zid prema Turskoj i islamu"
Foto: SkyNews
Planovi Grčke i Bugarske o izgradnji ograde na granici sa Turskom izazvali su oštre kritike Ankare, gdje preovlađuje mišljenje da Evropska unija ustvari želi da izgradi zid koji bi markirao granicu, prenose turski mediji.
Direktor turskog Centra za međunarodne odnose i strateška istraživanja Sinan Ogan izjavio je da namjera Grčke i Bugarske da izgrade ogradu na granici sa Turskom ima i skrivenu stranu, piše turski "Hurriyet Daily News".

"Grčka, pod izgovorom da želi da zaustavi ilegalnu emigraciju, i Bugarska, pod izgovorom da preduzima mjere protiv širenja šapa, u praksi podižu stijenu između Turske i Evrope", rekao je Ogan i dodao da se ne može tako lako prihvatiti da EU povlači liniju na turskoj granici - crtu između hrišćanstva i islama.

Mustafa Jardamč, član upravnog odbora Saveza komora i robnih berzi i predsjednik Odrinske berze, tvrdi da Bugarska ne može da izgradi zid na granici sa Turskom, jer bi to bilo veoma skupo i ne bi zaustavilo životinje da prelaze granicu.

"Bugarska želi da izgradi 143-kilometarsku ogradu na granici sa Turskom pod izgovorom da zaustavi širenje šapa. Oni žele da to plati EU. To znači da EU gradi Berlinski zid na našoj granici. EU markira svoje granice", izjavio je zamjenik predsjednika Odrinske berze Serdar Jalčiner.

"Hurriyet Daily News" podsjeća da je nedavno grčki ministar za zaštitu građana Hristos Papucis objavio da Atina planira da izgradi ogradu na granici sa Turskom, kako bi zaustavila blizu 11.000 emigranata, koji preko te granice ulaze u Grčku svake godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: