Svijet
0

EU zatražila od Izraela da nastavi snabdijevanje Gaze gorivom

FENA
Evropska komisija je u ponedjeljak zatražila od Izraela da Gazu nastavi snabdijevati gorivom. "Jasno sam kazala da sam protiv kolektivnog kažnjavanja ljudi u Gazi", navodi evropska povjerenica za međunarodne odnose Benita Ferrero-Waldner u saopćenju za javnost, javio je Reuters.

"Tražim od izraelskih vlasti da ponovo započnu snabdijevati gorivom Gazu i otvore prijelaze za dostavu humanitarne i komercijalne robe", navodi ona u izjavi u javnost.

Veliki dijelovi Gaze našli su se u mraku u nedjelju kada je njena najveća trafostanica ugašena nakon što je Izrael blokirao dostavu goriva odgovarajući tako na raketne napade iz Gaze.

Osoblje EU-a pomaže u nadzoru graničnog prijelaza Rafah između Pojasa Gaze i Egipta. Gorivo koje je kupila EU za trafostanicu u Gazi drži se u skladištu na prijelazu Nahal Oz, čekajući na izraelsku odluku da dopusti snabdijevanje.

Izraelska blokada Pojasa Gaze, gdje živi za oko 1,5 miliona ljudi, također je prekinula dostave pomoći UN-a koja uključuju hranu i ostalu humanitarnu pomoć.