Svijet
0

EU zasad nije spremna otvoriti vrata Ukrajini

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nade Ukrajine da joj se sljedeće sedmice priznaju izgledi da se jednog dana priključi Evropskoj uniji izgleda da su definitivno izgubljene, ocijenili su evropski diplomati na sastanku održanom ove sedmice.

Nakon nove rasprave stalnih predstavnika zemalja EU-a (COREPER) održane u srijedu, nacrt deklaracije koji bi trebalo da bude predstavljen 9. septembra na samitu EU-Ukrajina u Evianu gotovo je dovršen, kazali su diplomati.

Iz njega proizlazi da je odbijena većina ukrajinskih prijedloga, čiji je cilj bio postići da joj se otvore vrata EU-a.

Zemlje članice prihvatile su da se sporazum o pojačanom partnerstvu, o kojem se trenutno pregovara s Ukrajinom, preimenuje u sporazum o pridruživanju, što je termin koji se već koristio između EU-a i zemalja Balkana za koje se svi slažu da bi se jednog dana trebale priključiti Uniji.

Međutim, nacrt deklaracije ne spominje "evropsku perspektivu" Ukrajine, što je želio Kijev.

Ukrajina se nadala da će se nakon ruske intervencije u Gruziji evropske podjele o njezinoj budućnosti smanjiti te da će zemlje koje su najsuzdržanije, poput Njemačke i zemalja Beneluxa, prihvatiti da je podrže.

Međutim, te zemlje nisu popustile pod proukrajinskim pritiscima Poljaka, Čeha, Baltičkih zemalja, Britanaca, Šveđana i Finaca.

Evropska unija će dakle na samitu "priznati evropske aspiracije" Ukrajine i ocijeniti da sporazum o pridruživanju "ostavlja otvorenom mogućnost razvoja odnosa EU-Ukrajina".

Evropljani su izgleda, prenosi Hina, također spremni tom prilikom raspraviti o uvjetima eventualne liberalizacije viznog režima za ukrajinske građane.