Nakon embarda na oružje i naftu
0

EU zamrznula račune pristalica i preduzeća bliskih Assadu

FENA
Evropska unija je u ponedjeljak usvojila nove sankcije protiv režima Bashara el-Asada zamrznuvši račune još 28 pristalica sirijskog predsjednika i dvaju preduzeća.

Odluka koju su donijeli evropski ministri vanjskih poslova okupljeni u Luksemburgu odnosi se na 181 osobu blisku režimu i 54 preduzeća i uprave koji su na crnoj listi EU-a, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Identitet sankcioniranih osoba i preduzeća bit će objavljen nakon što u utorak bude objavljen u Službenim novinama Evropske unije.

Dva nova preduzeća su osumnjičena za kupovinu oružja i materijala koji može služiti za represiju, precizirao je jedan diplomatski izvor.

Osim toga, EU će zabraniti svojim državljanima da kupuju oružje za Siriju, da ga prevoze u treće zemlje i pružaju osiguravajuće usluge takvim transportima. Cilj ove mjere je da režim ostane bez eventualnih izvora finansiranja.

EU je do sada uvela embarga na oružje i naftu, kao i niz trgovinskih i finansijskih sankcija, zamznula imovinu preduzeća, uprava i pripadnika režima ili njihovih bližnjih kojima su također zabranjene vize.