{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU zahtijeva oslobađanje mauritanskog predsjednika

F
FENA
7.8.2008. u 17:15
0
0
EU zahtijeva oslobađanje mauritanskog predsjednika
0
EU zahtijeva oslobađanje mauritanskog predsjednika
Foto: Reuters
Evropska komisija je u četvrtak zatražila oslobađanje mauritanskog predsjednika Sidija Oulda Cheikha Abdallahija i njegovog premijera Yahyea Oulda Ahmeda Waghfadua kao preduvjet organiziranju novih izbora u Mauritaniji.
"Vojni državni udar je neprihvatljiv", izjavio je za štampu glasnogovornik povjerenika za razvoj Luisa Michela John Clancy.

Hunta, koja je u srijedu svrgnula prvog demokratski izabranog predsjednika Mauritanije, potrudila se u četvrtak da osigura narodnu podršku i da smiri međunarodnu zajednicu.

Tokom noći, vijeće od tri generala i osam pukovnika koje predvodi general Ould Abdel Aziz obećalo je "slobodne i transparentne" izbore u što kraćem vremenu.

"Ova situacija može da dovede u pitanje našu politiku saradnje s Mauritanijom u okviru koje smo s mauritanskom vladom upravo izradili program podrške od 156 miliona eura za period od 2008. do 2013. kao dodatak pomoći koja je već u toku", upozorio je Clancy.

"Želimo da izbjegnemo da novac ode u kovčege vojne hunte", kazao je on.

"Vidjet ćemo kako će se razvijati politička situacija, pa ćemo konsultirati francusko predsjedništvo Evropske unije", kazao je glasnogovornik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: