|

EU zabrinuta zbog stanja u BiH, podrška Lajčaku

EU zabrinuta zbog stanja u BiH, podrška Lajčaku
0
F
FENA
20.11.2007. u 10:38
0
komentara
0

dijeljenja
EU zabrinuta zbog stanja u BiH, podrška Lajčaku Foto: Reuters
Ministri vanjskih poslova Evropske unije izrazili su u ponedjeljak zabrinutost zbog pogoršanja političke situacije u Bosni i Hercegovini te izrazili punu podršku visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku i njegovim mjerama.
Vijeće EU-a izražava "ozbiljnu zabrinutost zbog pogoršanja političke situacije", kaže se u zaključcima s ministarskog sastanka.

Ministri EU-a pozvali su političke vođe u BiH da "prestanu potkopovati temelje države, da osiguraju puno funkcioniranje državnih institucija i pokrenu reforme bitne za napredak BiH".

Šefovi diplomatija zemalja članica EU-a dali su punu podršku visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku te "istaknuli potrebu da sve strane, uključujući i one u Republici srpskoj, poštuju i hitno provedu njegove odluke".

Vijeće je pozdravilo Mostarsku deklaraciju, koju su čelnici parlamentarnih stranaka potpisali 28. oktobra. Također je ponovljeno da reforma policije ostaje ključni prioritet i jedan od četiri uvjeta za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

O Bosni i Hercegovini bilo je riječi i na sastanku ministara odbrane, koji se također održao u ponedjeljak u Bruxellesu. Portugalski ministar obrane Nuno Severiano Teixeira izjavio je da će evropski vojnici ostati u BiH koliko bude potrebno.

"Situacija je stabilna, nema mjesta za zabrinutost kada je riječ o sigurnosti, ali politička situacija zaslužuje našu pažnju. Evropska unija mora zadržati svoju vojnu prisutnost koliko je potrebno za stabilnost u regiji", rekao je ministar Teixeira.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.