Nakon izbora u Afganistanu
0

EU zabrinuta zbog izvještaja o prevarama

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropska unija je u subotu izrazila zabrinutost zbog mogućih prevara u odvijanju predsjedničkih izbora u Afganistanu ocijenivši ipak da će kompetentne vlasti u zemlji ispitati te informacije na nepristran način.

"EU poziva sve strane da promoviraju nacionalno jedinstvo i stabilnost, da izbjegavaju predviđanja rezultata i da se služe samo legalnim sredstvima i u za to predviđenim državnim institucijama da razriješe sporove i žalbe", navodi se u saopćenju švedskog predsjedništva EU.

Predsjednički i pokrajinski izbori održani u četvrtak u Afganistanu bili su uglavnom "dobri i pravični", ali ne i "slobodni" u nekim dijelovima zemlje zbog terora koji tamo vlada, izjavio je u subotu u Kabulu šef posmatračke misije Evropske unije Philippe Morillon.

EU je ocijenila u subotu da je njena posmatračka misija odigrala ključnu ulogu u izradi nezavisne i nepristrane analize izbora.

Ekipe dva glavna kandidata na predsjedničkim izborima, dosadašnjeg predsjednika Hamida Karzaija i njegovog bivšeg ministra vanjskih poslova Abdullaha Abdullaha izjavili su da su pobijedili na izborima.

Abdullah je osudio mnogobrojne "prevare" koje je počinila ekipa njegovog protivnika. On govori o "prijetnjama organizatorima i posmatračima izbora" i "vladinim predstavnicima koji su koristili i zloupotrebljavali svoje ovlasti protiv kandidata".

Drugi kandidat, bivši ministar finansija Ashraf Ghani optužio je sadašnjeg predsjednika da je koristio "korupciju" i "državne resurse" kako bi osigurao pobjedu.