Svijet
0

EU zabrinuta zbog izvještaja IAEA-e

FENA
Sjedište IAEA-e u Beču
Sjedište IAEA-e u Beču
Njemačka, koja je predsjedavajuća Evropskom unijom, s "velikom zabrinutošću" je primila izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskom nuklearnom programu te pozvala Teheran na potpunu transparentnost i saradnju s IAEA-om.

Ovaj izvještaj "navodi da Iran ponovo nije zadovoljio neophodne zahtjeve Vijeća sigurnosti UN-a iz rezolucija 1737 i 1747 u uspostavljanju klime povjerenja s nuklearnim programom isključivo u civilne svrhe", navodi se u saopćenju predsjedavajuće EU-a.

"Naprotiv, Iran je nastavio razvijati svoj nuklearni program i još više ograničio saradnju s IAEA-om", dodala je EU, žaleći zbog "restriktivnog stava Irana koji ne omogućava IAEA-i da razjasni neka pitanja bez odgovora vezano za taj program".

Predsjedavajuća EU-a "ponovo poziva Iran da razmisli o svom stavu te da se pridržava zahtjeva međunarodne zajednice u cilju uspostavljanja povjerenja".

"Potpuna transparentnost i saradnja s IAEA-om su neophodni radi rasvjetljavanja određenih pitanja bez odgovora", naglasila je predsjedavajuća EU-a, koja "poziva Iran da iskoristi buduće razgovore visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane u stvaranju uvjeta neophodnih za povratak pregovorima".

U svom izvještaju objavljenom u srijedu direktor IAEA-e Mohamed ElBaradei iznosi da "Iran nije prekinuo svoje aktivnosti povezane s obogaćivanjem urana".