Pogoršanje odnosa
0

EU zabrinuta za arapsku manjinu u Izraelu

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
EU je izrazila zabrinutost zbog pogoršanja odnosa stanovništva jevrejske većine i arapske manjine u Izraelu, navodi se u internom radnom dokumentu koji su izdali evropski ambasadori na dužnosti u Tel Avivu, a čije je dijelove danas objavio dnevni list Haaretz.

U ovom dokumentu se ističe da odsustvo budućeg pokretanja mirovnog pregovora s Palestincima prijeti integraciji Arapa u izraelsko društvo.

"Blokada mirovnog pregovora i produženje izraelske okupacije imaju neizbježno negativan uticaj na osjećanje pripadnosti izraelskih Arapa Izraelu", navodi se u dokumentu čije je postojanje potvrdio jedan diplomatski izvor agenciji France press.

Ambasadori smatraju da je u interesu samih Izraelaca da dokažu da država nije samo jevrejska i demoktratska, već da je tolerantna i otvorena za arapsku manjinu.

Dokument EU, koji se predstavlja kao obični tekst za razmišljanje, ne predlaže nikakvu specifičnu mjeru zbog neslaganja između evropskih zemalja o osnovanosti takve intervencije, navodi dnevnik.

Jedan visoki izraelski zvaničnik odbio je da se izjasni o njegovom sadržaju dok ne bude zvaničnio objavljen, ali se usprotivio mogućnosti evropskog miješanja u unutrašnje stvari jevrejske države.

Odnosi između Jevreja i Arapa počeli da se pogoršavaju 2010. godine, navodi se u istraživnju koje je Univerzitet u Haifi na sjeveru Izraela objavio u maju 2011. godine.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu traži da Palestinci priznaju Izrael kao državu jevrejskog naroda.

Izraelska arapska zajednica broji više od 1,3 miliona ljudi, što je 20 posto od ukupnog stanovništva. Čine je potomci 160.000 Palestinaca koji su ostali na svojoj zemlji nakon stvaranja Izraela 1948. godine.