Svijet
0

EU zabrinuta oko diplomatskog spora Estonije i Rusije - da li je na pomolu rat?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemački ambasador u Moskvi je obznanio strepnju Evropske Unije u pogledu diplomatskog sukoba između Rusije i Estonije, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu.

Ambasador je predao notu u ime predsjedavajućeg EU, što je u ovom trenutku Njemačka, izjavio je glasnogovornik ministarstva.

Evropska komisija je također izrazila "duboku zabrinutost" zbog situacije koja se i dalje pogoršava, a u kojoj se estonska ambasada u Moskvi našla pod doslovnom opsadom. Ranije je kancelarka Angela Merkel telefonirala estonskom premijeru Andrusu Ansipu, da bi ga uvjerila da Njemačka radi sve da bi ublažila sukob sa Rusijom.

Merkel je rekla da će Njemačka pokušati osigurati da se Rusija pridržava diplomatskih normi, objavila je glasnogovornica estonske vlade, a prenijela je njemačka novinska agencija DPA.

Estonska ambasada u Moskvi je blokirana od petka, od strane omladinskih grupa bliskih Kremlju, koji protestiraju zbog odluke Estonije da premjesti spomenik Crvene armije sa centralnog trga u Talinu na obližnje groblje.

Jučer su ruski nacionalisti upali na pres konferenciju koju je održavala estonska ambasadorka u Rusiji i napali je. Osiguranje konferencije uspjelo je odstraniti napadače.

Skoro u isto vrijeme, demonstranti pred ambasadom su napali automobil koji je prevozio švedskog ambasadora u Rusiji. Nijedan diplomata nije povrijeđen u napadima.

Evropska komisija je izrazila zabrinutost i pozvala rusku vladu da ispuni svoje obaveze u pogledu zaštite osoblja stranih ambasada u Moskvi.