Bruxelles
0

EU za ukidanje smrtne kazne

FENA
Evropska unija smatra smrtnu kaznu neprihvatljivim poricanjem ljudskog dostojanstva i stoga predvodi napore da se ukine u cijelom svijetu, objavila je u petak Evropska komisija u povodu Svjetskog i Evropskog dana protiv smrtne kazne, kojiv se obilježava 10. oktobra.
  • Evropska unija smatra smrtnu kaznu okrutnom i nehumanom kaznom, koja predstavlja neprihvatljivo poricanje ljudskog dostojanstva i integriteta, kaže se u saopćenju Evropske komisije, prenosi u petak Hina.

Unatoč naporima da se ukine smrtna kazna, njezina primjena je i dalje vrlo raširena u svijetu. Prošle je godine smrtna kazna izvršena nad najmanje 2.390 osoba u 25 zemalja.

Evropska unija, koja ističe da se bori za svijet bez smrtne kazne, smatra svojim velikim uspjehom donošenje rezolucije Generalne skupštine UN-a o moratoriju na primjenu smrtne kazne.

  • Prihvaćanje rezolucije o moratoriju na smrtnu kaznu u Generalnoj skupštini UN-a važan je korak u našim naporima na jačanju trenda koji vodi prema aboliciji smrtne kazne. Ali nema razloga za samozadovoljstvo. Moramo koristiti sva dostupna sredstva - diplomatske kanale i podizanje javne svijesti da zajedno radimo na našem cilju, poručila je povjerenica Evropske komisije za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner.

Trenutno se u pet država izvrši 93 posto svih smrtnih kazni u svijetu - Kini, Iranu, Saudijskoj Arabiji, Sjedinjenim Državama i Pakistanu.