Bruxelles
0

EU za poticanje procesa integracija Balkana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zemlje zapadnog Balkana moraju savladati još neke prepreke, dok su sve članice EU shvatile da treba da potiču taj proces integracija, ocijenio je ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt danas u Bruxellesu poslije sastanka šefova diplomatija zemalja Unije.

Ministar Bildt, čija zemlja predsjedava EU, također je naglasio da "to sve zemlje EU tako vide".

Iako se pred današnji sastanak šefova diplomatija najavljivalo da zapadni Balkan neće biti na dnevnom redu, ispostavilo se da je ova regija u velikoj mjeri bila zastupljena na zasjedanju Vijeća ministara.

Komesar za proširenje Olli Rehn je izrazio zadovoljstvo što će krajem godine biti ukinute vize građanima Makedonije, Crne Gore i Srbije. Najesen, kako je objasnio, predstoji još puno posla EU u toj regiji.

Rehn je izrazio nadu da će svađe u ovom području - navodeći posebno hrvatsko-slovenski granični spor, kao i makedonsko-grčku raspravu oko imena države - biti riješene bilateralno.

Ministar vanjskih poslova Austrije Michael Spindeleger je na današnjem sastanku EU insistirao na perspektivi prisutpanja zemalja zapadnog Balkana EU. On je rekao da treba, nakon analize prošlih izbora u Albaniji, izraditi i analizu zahtjeva za članstvo te zemlje.

Spindeleger je kazao da su mnoge zemlje, pored Austrije, zatražile jasnu perspektivu za zemlje zapadnog Balkana. Prije svega mora biti obnovljen pregovarački proces s Hrvatskom, smatra on, dodajući da se ne smije stvoriti utisak da se "mostovi dižu ispred nosa Zagreba".

Šef austrijske diplomatije je izrazio optimizam da će Island i Hrvatska u isto vrijeme pristupiti EU, prenio je Tanjug.