{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU za Hrvatsku odobrila 3,5 milijardi eura

S
7.12.2009. u 20:41
0
4
EU za Hrvatsku odobrila 3,5 milijardi eura
0
EU za Hrvatsku odobrila 3,5 milijardi eura
Foto: Reuters
Vijeće ministra EU danas je odoborio sumu predviđenu za prve dvije godine članstva Hrvatske u EU, pa će u 2012. i 2013. godini preuzete obaveze Unije za ovu zemlju biti 3,568 milijardi eura namijenjenih za višegodišnje projekte, zbog čega će biti realizovana kroz duži vremenski period.
Ministri inostranih poslova EU prethodno su na briselskom sastanku prihvatili analizu Evropske komisije i švedskog predsjedništva da se za početak hrvatskog članstva računa 1. januar 2012. godine, datum koji je povezan sa ispunjenjem svih standarda koje je dala Unija, odnosno završetkom pregovora.

Prema toj računici, Zagreb bi trebalo da završi pregovore o članstvu sa Briselom do ljeta, ili najkasnije jeseni 2010. godine, javio je dopisnik Srne.

Dvije trećine namijenjenih sredstava Hrvatska će dobiti iz takozvanog "kohezijskog fonda", preko kojeg se finasiraju veliki infrasturkturni projekti, kao i strukturnih fondova, iz kojih se finansiraju razvojni planovi.

Sredstva će biti dobjena ako se prethodno naprave kvalitetni projekti. EU svaki projekat finansira do iznosa od 86 posto, a ostatak daje članica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: