Svijet
0

EU uvodi carine na uvoz biodizela iz SAD-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri finansija zemalja članica Evropske unije u utorak su donijeli odluku o uvođenju protudampinških carina na uvoz biodizela iz Sjedinjenih Država, za koji smatraju da uživa pogodnost vrlo visokih subvencija, kazao je jedan EU diplomat.

Prijedlog Evropske komisije o uvođenju spomenutih carina dobio je zeleno svjetlo ministara finansija 27 zemalja članica u utorak na sastanku u Bruxellesu, potvrdio je isti izvor, želeći ostati neimenovan.

Carine će stupiti na snagu do 12. jula, kretat će se u iznosu od 23 do 41 euro za 100 kilograma i trajati u razdoblju do najviše pet godina.

Riječ je o vrlo važnim pitanjima s obzirom da na biodizel otpada čak 80 posto ukupne proizvodnje biogoriva u Evropi koja su također postala vrlo važno uporište EU-ovih nastojanja u borbi protiv klimatskih promjena.

Odluka o carinama uslijedila je nakon što je Bruxelles u junu lani pokrenuo istragu o dampinškim mjerama i subvencijama u slučaju američkog biodizela namijenjenog izvozu u Evropu. Povod tomu bile su pritužbe Evropskog odbora za biodizel da je tržište EU-a preplavljeno visoko subvencioniranim američkim biodizelom.

Iako EU i SAD zagovaraju upotrebu biodizela, evropski lobi te industrije tvrdi da se američki dizel prodaje po cijeni ispod troškova američkih proizvođača, zahvaljujući izdašnim subvencijama, prenio je Business.hr.

Prema januarskim procjenama Evropskog odbora za biodizel, američki izvoz te određene vrste biodizela, poznatiji po nazivu B-99, povećan je prošle godine za 40 posto u odnosu na 2007. a što, kako upozoravaju, dovodi u pitanje održivost čitavog niza evropskih proizvođača.