{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU uvela obavezu čuvanja telefonskih i Internet podataka

F
22.2.2006. u 09:53
0
0
EU uvela obavezu čuvanja telefonskih i Internet podataka
0
EU uvela obavezu čuvanja telefonskih i Internet podataka
Ministri pravde zemalja Evropske unije usvojili su danas u Bruxellesu pravilo po kojem će se od telefonskih kompanija i Internet provajdera širom Evrope zahtijevati da skladište i čuvaju podatke čak dvije godine kako bi se stalo na put terorizmu i drugim ozbiljnim zločinima.
Telekom i Internet provajderi će morati da čuvaju podatke o komunikacijama od šest mjeseci do dvije godine, a svaka država članica će odrediti period njihovog čuvanja na svojoj teritoriji, javila je danas agencija Reuters.

Podaci će se odnositi na to ko je koga kontaktirao, u koje vrijeme i odakle.

Komesar EU-a za pravosuđe Franco Frattini izjavio je da će nacionalne vlasti svake od država članica pomoći da se novo pravilo primijeni uz poštovanje postojećih prava na privatnost.

Članice EU-a su dobile 18 mjeseci da primijene novo pravilo, koje je već dobilo podršku Evropskog parlamenta.

Ministri pravde EU-a su današnjim usvajanjem ovog pravila odgovorili na potrebu suzbijanja terorizma i organiziranog kriminala poslije terorističkih bombaških napada u Madridu 2004. i u Londonu prošle godine.

Ministri su, kako se navodi, prenebregli u svojoj odluci protivljenje evropskih telefonskih i telekom firmi, koje su se žalile da će im taj zahtjev povećati troškove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: