{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU: Usvajanje policijske reforme u BiH veliki je korak naprijed

F
11.4.2008. u 15:28
0
0
EU: Usvajanje policijske reforme u BiH veliki je korak naprijed
0
EU: Usvajanje policijske reforme u BiH veliki je korak naprijed
Slovensko predsjedništvo EU-a pozdravilo je u petak prihvaćanje reforme policije u BiH, te navelo da je time napravljen ključni korak za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i priključivanju te zemlje s Europskom unijom.
"Prihvaćanje zakona o reformi policije u BiH parlamentu, odnosno dogovor o policijskoj reformi, ključni je korak koji treba omogućiti daljnji napredak na putu u europske integracije. Slovensko predsjedništvo EU-a očekuje da će u što kraćem vremenu doći do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH", navodi se u izjavi.

Uz to, slovensko predsjedništvo u izjavi poziva sve političke snage u BiH da taj uspjeh iskoriste za angažman na daljnjoj provedi prioritetnih zadaća s područja reformi.

Europska unija je postavila nekoliko uvjeta Bosni i Hercegovini za potpisivanja SSP-a, koji je parafiran još 29. studenoga 2006. godine, ali naročito inzistira na reformi policije. Uz to traži punu suradnju s Haškim sudom, reformu javnog radio-televizijskog sustava i reformu javnog ustava, međutim, prema diplomatskim izvorima, sada se neće na tome inzistirati.

Europska komisija također je u petak pozdravila izglasavanje zakona o reformi policije, "veliki korak naprijed" prema potpisivanju SSP-a.

"Jučerašnje usvajanje zakona o reformi policije predstavlja veliki korak naprijed prema potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Komisija izražava zadovoljstvo što su izabrani predstavnici Bosne i Hercegovini poslušali glas svojih građana, koji žele europske integracije i napredak", izjavila je glasnogovornica povjerenika za proširenje Krizstina Nagy.

Glasnogovornica je dodala kako Komisija očekuje da i Dom naroda, potvrdi te zakone. "Nadamo se da će se to dogoditi i u Domu naroda. Onda kada zakoni o reformi policije budu konačno usvojeni, Vijeće i Komisija će zajednički ocijeniti napredak BiH u ispunjavanju uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

Glasnogovornica Nagy je odbila komentirati postoji li mogućnost da SSP bude potpisan 28. travnja u Luxembourgu. "Sada je prerano o tome govoriti", rekla je.

Proces reforme policije u BiH započeo je prije četiri godine a prvobitno predloženo objedinjavanje različitih policijskih struktura je propalo zbog protivljenja vlasti Republike Srpske koje su željele zadržati entitetsku policiju.

Zakoni usvojeni u četvrtak temelje se na starim prijedlozima o uspostavi sedam administrativnih tijela koja bi ubuduće koordinirala rad tek dvije od petnaest policijskih agencija koje sada djeluju u BiH.

Koordinacija rada uvodi se za Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) te za Graničnu policiju (GP), dok bi ostale policijske strukture unutar dva entiteta nastavile samostalno djelovati.

Na inzistiranje SBiH i uz snažno lobiranje Ureda Visokog predstavnika (OHR) u zakone je ugrađen članak koji govori kako bi se koordinacija rada primijenila i na "funkcionalna" lokalna policijska područja kada ona budu uspostavljena na osnovi očekivanih ustavnih promjena u zemlji.

Ta bi primjena, stoji u ovim dopunama, uslijedila godinu dana nakon što bude usvojen novi ustav BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: