{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU upozorava da bez dogovora na Baliju sastanak na Havajima nema smisla

F
13.12.2007. u 13:50
0
0
EU upozorava da bez dogovora na Baliju sastanak na Havajima nema smisla
0
EU upozorava da bez dogovora na Baliju sastanak na Havajima nema smisla
Evropska unija je u četvrtak upozorila Sjedinjene Države da, bez dogovora na konferenciji na Baliju, sastanak o klimatskim promjenama glavnih zemalja zagađivača, koji se organizira u januaru na Havajima, neće imati nikakvog smisla.
Američki predsjednik George W. Bush je sazvao sastanak 16 glavnih zemalja, koje emituju stakleničke gasove na Havajima, u okviru svoje inicijative pokrenute u septembru u Washingtonu.

"Ako ne uspije konferencija na Baliju, onda nema nikakvog smisla održati taj sastanak glavnih emitera stakleničkih gasova", rekao je u četvrtak Humberto Rosa, portugalski državni sekretar za okoliš, čija zemlja trenutno predsjedava EU-om.

On je odbio da govori o prijetnji bojkotiranja tog sastanka, precizirajući da "on ne želi nikoga ucjenjivati".

Evropska unija nastoji da postigne ambiciozan dogovor do petka na konferenciji UN-a o klimi, koja treba da definira na Baliju okvir i kalendar pregovora o budućem režimu borbe protiv klimatskog zagrijavanja.

Ona posebno nastoji da smanji emitiranje stakleničkog gasa od 25 do 40 posto do 2020. u odnosu na 1990.

SAD, jedina industrijalizirana zemlja koja nije ratificirala protokol iz Kyota, protivi se svakoj brojčanoj oznaki i mnogobrojne delegacije je optužuju da predstavlja glavnu prepreku dogovoru.

Japan, Kanada, Rusija i Australija zasad su na istoj liniji.

Novi tekst Konvencije, s angažiranjem onih zemalja koje su ratificirale protokol iz Kyota, ostavlja mogućnost SAD-u da se ne osjeća vezanom.

Tekst je dat na razmatranje na sastanku Vijeća 40 ministara, koje je imenovala Indonezija, domaćin i predsjednik konferencije, koje obuhvata i šest predstavnika EU-a, među njima Njemačka, Portugal sadašnja predsjedavajuća EU-a i Slovenija buduća od 1. januara 2008.

Francuski ministar Jean-Louis Borloo, jedan od evropskih delegata je bio ubijeđen da "Evropa neće popustiti".

"Nas je ipak 176 zemalja koje to želimo", rekao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: