Svijet
0

EU ukida sankcije Kubi

FENA
Foto: Yahoo!
Foto: Yahoo!
Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije dogovorili su se da ukinu sankcije Kubi, što će, kako se očekuje, izazvati razdor između Washingtona i Bruxellesa.

Ministri su u četvrtak uvečer odlučili ukinuti sankcije koje su Kubi uvedene 2003. a suspendirane dvije godine kasnije i koje su uglavnom bile simbolične.

Kaznene mjere obuhvataju ograničenja posjeta visokih vladinih funkcionera i sudjelovanje diplomata EU-a u kulturnim događajima na Kubi, podsjetile su agencije.

Ukidanje sankcija uvjetovano je reformama koje je počeo provoditi novi kubanski predsjednik Raul Castro, izjavila je evropska povjerenica za unutarnje odnose Benita Ferrero-Waldner.

Kubanci će, prema njenim riječima, morati i da oslobode političke zatvorenike, ostvare napredak u poštivanju ljudskih prava, omoguće građanima pristup internetu i dozvole delegacijama EU-a koje dolaze u posjetu Kubi da se sastaju i s predstavnicima opozicije.

Napredak na Kubi procjenjivat će se godišnje, a ako se situacija ne popravi, bit će poduzete odgovarajuće mjere, dodala je ona.

Američke sankcije protiv Kube na snazi su već 46 godina i neuporedivo su oštrije jer se odnose i na trgovinu i investicije.

Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey u četvrtak je izjavio da se Washington protivi bilo kakvim mjerama za ublažavanje sankcija Kubi jer su reforme koje provodi novi predsjednik te zemlje Raul Castro samo "zamazivanje očiju".

Casey je ocijenio da će ukidanje sankcija pružiti legitimitet diktatorskom režimu Fidela Castra i poručio kako države ne bi smjele dati signal da je tlačenje kubanskog naroda postalo prihvatljivo.

Kubanski disidenti također su se usprotivili ukidanju embarga, optuživši EU za dvoličnost.

Mada su evropski diplomati naglasili da je cilj ukidanja sankcija ohrabrivanje demokratske reforme na Kubi, ekonomist Oscar Espinosa, jedan od 75 disidenata čije je hapšenje 2003. potaknulo EU na uvođenje kaznenih mjera, upozorio je da bi takav korak mogao navesti kubansku komunističku vladu da postane još tvrdokornija.

"Zabrinut sam zbog toga što bi ukidanje sankcija bez uzvratnih poteza Kube moglo imati veoma negativne posljedice na unutarnje stvari Kube", rekao je Espinosa.

Evropska unija je prekinula kontakte na visokom nivou s kubanskim zvaničnicima prije pet godina, ali je u međuvremenu poboljšala veze s kubanskim disidentima.

Sankcije su suspendirane dvije godine kasnije, a Španija je zatražila da budu i zvanično ukinute nakon povlačenja Fidela Castra s vlasti u februaru.

Raul Castro je započeo provođenje reformi, kojima je građanima dozvoljena upotreba mobilnih telefona, boravak u hotelima koji su dotad bili rezervirani samo za strance kao i kupovina uređaja poput računara i DVD plejera.

Zvanična Kuba još nije reagirala na odluku Evropske unije donesenu u četvrtak navečer.