{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU: U pripremi paket mjera o liječenju u svim zemljama Unije

F
2.7.2008. u 12:27
0
0
EU: U pripremi paket mjera o liječenju u svim zemljama Unije
0
EU: U pripremi paket mjera o liječenju u svim zemljama Unije
Evropska komisija priprema se objaviti paket mjera zdravstvene zaštite koji bi pacijentima dao nova prava u liječenju u svim zemljama Evropske unije. Pacijenti ne bi trebalo da traže odobrenje svoga liječnika za liječenje izvan zemlje, saopćili su zvaničnici, javio je BBC.
Ministri EU-a i evropski poslanici raspravljat će o prijedlozima kada budu objavljeni.

Samo troškovi koji su blizu onima u matičnoj zemlji pacijenta bit će pokriveni. Oko jedan posto operacija obavljenih u EU-u uključuje ljude iz drugih zemalja.

Troškove izvanbolničke njege pokrit će matična država do nivoa koji pacijent može očekivati u svojoj zemlji, sudeći po izvještajima.

Država, međutim, neće pokriti skupa liječenja obavljena u inostranstvu koja su nedostupna u matičnoj zemlji pacijenta.

Paket prijedloga mjera se smatra naporom da se pacijentima da veća sloboda u izboru mjesta liječenja, i odgovor je kritičarima koji tvrde da je EU previše udaljena od problema običnih građana.

"Zdravstveni turizam" - putovanja pacijenata u inostranstvo radi liječenja - dobio je, međutim, široki publicitet posljednjih godina.

Paket Evropske komisije pomogao bi u usklađivanju pravila EU-a s presudama Evropskog suda pravde, poput one iz 2006. u kojoj se navodi da bi britanska Nacionalna zdravstvena služba trebala nadoknaditi jednoj ženi troškove operacije ugradnje vještačkog kuka u Francuskoj.

Ta pacijentica, Yvone Watts, suočila se s "neopravdanim odgodama" u zahtjevu za operaciju na koju je trebala imati pravo u drugoj zemlji EU-a. Ona je platila 3.900 funti za operaciju.

Trenutno Karta evropskoga zdravstenog osiguranja (EHIC) omogućava hitno liječenje širom EU-a pacijentima koji se razbole dok borave izvan svoje zemlje.

To pravilo se samo primjenjuje na one koji imaju zdravstveno osiguranje u svojoj zemlji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: