{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU treba signalizirati da se proširenje nastavlja

F
28.3.2011. u 17:53
0
0
EU treba signalizirati da se proširenje nastavlja
0
EU treba signalizirati da se proširenje nastavlja
Janos Martonyi
Evropa treba poslati poruku da se proširenje nastavlja, a Mađarska, predsjedavajuća Evropske unije, smatra prioritetom napredovanje pregovora s Turskom, izjavio je u ponedjeljak u Rumuniji šef mađarske diplomatije Janos Martonyi.
"Pokušavamo unaprijediti pregovore s Turskom o ulasku u EU. Smatramo da se stvar kreće naprijed iako se govori o sporom napredovanju", izjavio je Martonyi, na kojeg se poziva rumunska novinska agencija Mediafax.

Mađarska, koja predsjeda Evropskom unijom do kraja polugodišta, nada se da će otvoriti jedno novo poglavlje u okviru tih pregovora, dodao je ministar na konferecniji za štampu u Cluj-Napociju, u Rumuniji.

"U principu, Evropa treba da pošalje političku poruku da proširenje nije završeno, da se nastavlja i da oni koji ispune uvjete mogu ući u EU", dodao je on, prenio je AFP.

Pregovori u ulasku Turske u EU su u ćorsokaku. Do sada je od 35 poglavlja o kojim se pregovara s EU otvoreno 13, a samo jedno poglavlje je zatvoreno.

Pregovori tapkaju u mjestu zbog političke blokade na podijeljenom otoku Kipru, zbog protivljenja Francuske i Njemačke priključenju Turske i zbog ritma reformi u Turskoj koje Evropljani ocjenjuju vrlo sporim.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: