Doris Pack
0

"EU treba deblokirati SSP sa Srbijom"

FENA
Zastupnica u Europskom parlamentu (EP) i posebna izvjestiteljica tog tijela za Bosnu i Hercegovinu Doris Pack smatra da bi Evropska unija trebala deblokirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom te da bi uvjet pune saradnje s Haaškim sudom trebao vrijediti za početak pregovora o prijemu u članstvo Unije, prenosi u subotu beogradski dnevnik "Danas".

"Pristupanje Srbije EU-u ovisi o punoj saradnji sa Sudom u Haagu. Ako postoje izgledi da se omogući da SSP stupi na snagu i da se ovaj uvjet odgodi do datuma početka pregovora o pristupanju, osobno se slažem s tim. Ipak, to ovisi o odluci zemalja članica Unije", kazala je Pack u intervjuu tom beogradskom listu.

Na konstataciju novinara da je jedan od uvjeta za integraciju zapadnog Balkana regionalna saradnja te da se, između ostalog, Srbija i Hrvatska međusobno optužuju za genocid, ona je ocijenila da su odnosi Srbije i Hrvatske bolji nego što ih je novinar opisao.

"Kada je riječ o odnosima s BiH, Srbija bi trebala biti oprezna i pomoći kako bi se dužnosnici Republike Srpske uvjerili da je taj entitet dio Bosne i Hercegovine i da samo ona, cjelovita BiH, može ući u EU", istaknula je Pack.