Svijet
0

EU traži prekid izraelskih napada

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuska, koja predsjedava Evropskom unijom, zatražila je u subotu "hitan prekid" izraelskih napada na Gazu i palestinskog raketiranja juga Izraela, osudivši pritom "pretjeranu upotrebu sile".

Predsjedavajuća Evropske unije "izražava najdublju zabrinutost zbog eskalacije nasilja u pojasu Gaze i žali zbog tako velikog broja žrtava", navodi se u saopćenju, prenosi AFP.

"Evropska unija osuđuje izraelsko bombardiranje ali i raketiranje iz pojasa Gaze. Ona traži hitan prekid i osuđuje pretjeranu upotrebu sile", dodaje se.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Javier Solana također je zatražio "hitan prekid vatre" u Gazi, izjavio je jedan od njegovih glasnogovornika.

"Zabrinuti smo događajima u Gazi. Pozivamo na hitan prekid vatre i tražimo suzdržanost obiju strana. Mora se učiniti sve da se obnovi primirje", dodao je glasnogovornik.

Francuska, predsjedavajuća EU-a, naglasila je da "nema vojnog rješenja za Gazu", te zatražila "uspostavljanje trajnog primirja" kao i dodatne napore susjednih zemalja, posebno Egipta, kako bi se omogućilo postizanje toga cilja.

Više od 150 Palestinaca ubijeno je u subotu u izraelskim zračnim napadima na Hamas u pojasu Gaze, dok Izrael upozorava da je to samo početak.