|

EU traži prekid izraelskih napada

EU traži prekid izraelskih napada
0
F
FENA
27.12.2008. u 15:33
0
komentara
0

dijeljenja
EU traži prekid izraelskih napada Foto: Reuters
Francuska, koja predsjedava Evropskom unijom, zatražila je u subotu "hitan prekid" izraelskih napada na Gazu i palestinskog raketiranja juga Izraela, osudivši pritom "pretjeranu upotrebu sile".
Predsjedavajuća Evropske unije "izražava najdublju zabrinutost zbog eskalacije nasilja u pojasu Gaze i žali zbog tako velikog broja žrtava", navodi se u saopćenju, prenosi AFP.

"Evropska unija osuđuje izraelsko bombardiranje ali i raketiranje iz pojasa Gaze. Ona traži hitan prekid i osuđuje pretjeranu upotrebu sile", dodaje se.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Javier Solana također je zatražio "hitan prekid vatre" u Gazi, izjavio je jedan od njegovih glasnogovornika.

"Zabrinuti smo događajima u Gazi. Pozivamo na hitan prekid vatre i tražimo suzdržanost obiju strana. Mora se učiniti sve da se obnovi primirje", dodao je glasnogovornik.

Francuska, predsjedavajuća EU-a, naglasila je da "nema vojnog rješenja za Gazu", te zatražila "uspostavljanje trajnog primirja" kao i dodatne napore susjednih zemalja, posebno Egipta, kako bi se omogućilo postizanje toga cilja.

Više od 150 Palestinaca ubijeno je u subotu u izraelskim zračnim napadima na Hamas u pojasu Gaze, dok Izrael upozorava da je to samo početak.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.