Svijet
0

Eu traži oslobađenje Aung San Suu Kyi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska unija (EU) zatražila je od Mianmara da "hitno" oslobodi opozicionu čelnicu Aung San Suu Kyi, kojoj se trenutno sudi u zatvoru sjeverno od Yangona, izjavio je u Hanoju češki ministar vanjskih poslova Jan Kohout čija zemlja predsjedava Unijom.

Na sastanku s mianmarskim ministrom vanjskih poslova Nyanom Winom, Kohout, Evropska komisija i Švedska, koja će sljedeća predsjedati EU-om, ponovile su poruku evropskih čelnica zahtijevajući od hunte "hitno oslobađanje Aung San Suu Kyi" i "nastavak političkog dijaloga". Šef češke diplomacije priznao je da nema "pozitivan osjećaj" po završetku susreta, javile su u ponedjeljak agencije.

Opoziciona čelnica, 63-godišnjakinja, u kućnom pritvoru od 2003., zatvorena je i sudi joj se u Yangonu jer je prekršila pravila kućnog pritvora ugostivši početkom maja Amerikanca koji je do njezina doma dospio plivajući. Prijeti joj tri do pet godina zatvora, što bi je uklonilo iz političkog krajolika tokom kontroverznih izbora koje hunta namjerava organizirati 2010.