{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU traži od turske "suštinske izmjene" u zakonima

F
24.10.2007. u 19:00
0
0
EU traži od turske "suštinske izmjene" u zakonima
0
EU traži od turske "suštinske izmjene" u zakonima
Evropska unija zatražila je danas od Turske da unese "suštinske izmjene" u zakon koji uskraćuje slobodu govora i štampe i provede druge reforme neophodne na njenom putu ka EU.
"Žalimo zbog nedostatka napretka. Potrebne su suštinske izmjene u članu 301 i drugim članovima koji su također nejasno napisani", istakao je Manuel Lobo Antunesh, ministar za evropska pitanja Portugalije, države koja predsjedava EU-om.

Nobelovac Orhan Pamuk i ubijeni novinar jermenskog porijekla Hrant Dink su među turskim intelektualcima krivično gonjenim pred turskim sudovima na osnovu kontroverznog člana 301 turskog Krivičnog zakona u kojem se kao krivično djelo navodi uvreda turskog identiteta ili nacionalnih institucija, podsjetila je agencija AP.

Evropski parlament bi danas trebalo da izglasa rezoluciju kojom se poziva na suštinske reforme u Turskoj.

Turska je počela pregovore o članstvu u EU 2005. godine, ali je taj proces usporen zbog neriješenog pitanja poštivanja ljudskih prava u toj zemlji, kao i rasprave oko podijeljenog Kipra i drugih pitanja.

Turska mora da uskladi nacionalno zakonodavstvo s evropskim standardima u 35 zakonskih oblasti, a očekuje se da će taj proces trajati godinama.

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn izjavio je da bi pregovori s Turskom o dva nova poglavlja mogli da počnu "u narednim sedmicama".

Evropska komisija će 6. novembra objaviti izvještaj o napredovanju Turske ka članstvu u Uniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: