Svijet
0

EU traži da ICC sudi mijanmarskoj hunti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski parlament je u četvrtak zatražio da se mijanmarska hunta pošalje pred Međunarodni kazneni sud (ICC) zbog "zločina protiv čovječnosti" ako nastavi odbijati međunarodnu pomoć namijenjenu nastradalim od ciklona "Nargis".

U rezoluciji koja je usvojena sa 524 glasa za, tri protiv i 13 suzdržanih, parlament "smatra da bi ako mijanmarske vlasti nastave sprečavati dostavljanje pomoći postradalim osobama, trebalo da im se sudi za zločine protiv čovječnosti pred Međunarodnim kaznenim sudom".

U tom smislu parlament poziva članice Evropske unije da se obrate Vijeću sigurnosti UN-a, kako bi ono usvojilo rezoluciju o slanju ovog slučaja tužitelju ICC-a "radi istrage i sudskog gonjenja".

Evropski poslanici, isto tako, osuđuju "neprihvatljivu sporost reagiranja mijanmarskih vlasti na ovu tešku humanitarnu krizu, koji su očuvanje vlasti stavili ispred života građana".

Evropski parlament je bezrezervno osudio ustavni referendum organiziran 10. maja u Mijanmaru, javio je AFP.

Parlament "žali lažne prioritete režima koji je ustrajao u organizaciji tobožnjeg referenduma o parodiji ustava i odbacuje njegov neuvjerljivi rezultat u vrijeme kada je veliki dio zemlje uništen".

Mijanmarska hunta je prošle sedmice saopćila kako je njen nacrt ustava, za koji opozicija tvrdi da jača vojni režim, odobrilo 92,4 posto birača na referendumu organiziranom 10. maja, u većini regija u zemlji, izuzev onih koje je pogodio ciklon.