Independent
0

EU "tajno" pregovara sa Hamasom?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropske zemlje, u skladu s inicijativom novog američkog predsjednika Baracka Obame za intenziviranje mirovnog procesa na Bliskom istoku, započele su direktan dijalog - "iza kulisa" - s liderima palestinskog ekstremističkog pokreta Hamas, navodi Independent u ekskluzivnoj reportaži.

List piše da su dva francuska senatora prije dvije nedjelje osjetila Damask i tamo se sastala sa jednim od Hamasovih lidera, a da su prethodno britanski parlamentarci održali sastanak sa predstavnikom te organizacije u Libanu.

Taj Hamasov zvaničnik je Independentu rekao da je od početka godine imao sastanke i s predstavnicima Švedske, Holandije i još tri zapadnoevropske države koje nije želio da identificira - uprkos tome što su kontakti s pripadnicima tog pokreta zabranjeni od strane bliskoistočnog kvarteta, koji čine SAD, EU, Rusija i Ujedinjene nacije.

List navodi da je Unija očigledno promijenila stav od tronedjeljnog rata u Gazi, nakon koga je postalo jasno da će Hamas, a ne Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, igrati ključnu ulogu u postizanju palestinskog jedinstva i, samim tim, i dugoročnog rješenja za Bliski istok.

Uz signale postepenog otopljavanja odnosa između Irana i Sirije na jednoj, i SAD na drugoj strani, piše Independent u uredničkom komentaru, sva je prilika da čitav region ima novu, veliku šansu - i Zapad ne bi ni slučajno smeo da je prokocka.