Svijet
0

EU sve uticajniji centar svjetske politike

FENA
Evropska unija postaje sve autoritetniji i uticajniji centar svjetske politike i unosi značajan doprinos u rješavanje pitanja regionalne i globalne sigurnosti, ocjenio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

U čestitki upućenoj njemačkom kancelaru Angeli Merkel, predsjedavajućoj EU, povodom 50. godišnjice od potpisivanja Rimskog sporazuma, Putin je istakao da "danas EU stoji na pragu odgovornih odluka, koje treba da odrede budućnost te integracione organizacije" i da Rusija očekuje da će "one poslužiti jačanju jedinstva na zajedničkom kontinentu i obuhvatne saradnje u Evropi".

Ističući da je zahvaljujući zajedničkim naporima već stvoren solidan temelj za strateško partnerstvo i perspektivne projekte u socijalno-ekonomskoj sferi između Moskve i Brisela, šef ruske države izrazio je očekivanje da će biti nastavljena plodonosna saradnja sa Unijom, na korist naroda Rusije i EU i u interesu stabilnosti i sigurnosti u Evropi i svijetu.

Putin je istakao da je za ukazivanje ogromnog stvaralačkog potencijala odnosa Rusije i EU potrebno da obje strane izlaze u susret jedna drugoj, na osnovu konstruktivnog dijaloga i uzajamnog uvažavanja i priznavanju različitih mogućnosti i puteva razvoja.