Svijet
0

EU spremna udvostručiti pomoć istočnoj Evropi

FENA
Evropski lideri će udvostručiti na 50 milijardi eura sumu hitnog kredita za zemlje istočne Evrope koje imaju teškoća zbog krize, kako bi dokazali solidarnost koja je posljednjih sedmica dovedena u sumnju.

"Sretan sam što smo usvojili prijedlog o sumi od 50 milijardi, što je dvostruko više od trenutačne sume", kazao je češki premijer Mirek Topolanek čija zemlja predsjedava EU-om do kraja juna.

"Uskladili smo akcije s riječima ovom porukom povjerenja i solidarnosti", dodao je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, prenio je AFP.

Na samitu održanom 1. marta evropski lideri su odbacili ideju o općem planu pomoći istočnoj Evropi koji je tražila Mađarska, uz obećanje da će pomoći zemljama koje je kriza pogodila na različite načine, ali od slučaja do slučaja.

Poljski premijer Donald Tusk izrazio je u petak zadovoljstvo zbog ovog udvostručavanja i ocijenio ga "vrlo važnim za Poljsku, jer su to naši susjedi".

Mađarska i Letonija su već dobile oko 10 milijardi eura hitne pomoći koja je trenutno ograničen na 25 milijardi eura, u okviru zajedničkog kredita koji daju MMF i EU.

Rumunija pregovara o pomoći, a druge zemlje na jugoistoku EU-a bi također mogle tražiti pomoć, među njima i Litvanija, smatraju neki analitičari.