{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU širi usluge mobilne telefonije u avionima

F
2.4.2009. u 15:11
0
2
EU širi usluge mobilne telefonije u avionima
0
EU širi usluge mobilne telefonije u avionima
Foto: Ilustracija
Slanje tekstualnih poruka, surfanje internetom ili čak razgovori mobitelom mogući su trenutno u 27 evropskih aviona, a do kraja godine trebalo bi ih biti i dvostruko više, objavila je u četvrtak Evropska komisija.
- Mogućnost korištenja mobitela tokom ljeta posebno traže poslovni ljudi i mladi. Ta usluga također je zanimljiv poslovni model za evropske kompanije. Evropska komisija zato je prije godinu dana uspostavila pravni okvir za kompanije koje na evropskom nebu žele nuditi mobilne komunikacije u avionima na siguran i jednostavan način, a da pritom ne moraju prolaziti kroz 27 različitih nacionalnih procedura za odobrenje, kazala je evropska povjerenica za telekomunikacije Viviane Reding.

Uslugu trenutno pružaju dva mobilna operatera - OnAir iz Ženeve i AeroMobile iz Londona, koji sarađuju s tri avio kompanije - niskotarifnom irskom kompanijom Ryanair, portugalskim TAP-om i britanskim BMI-om (British Midland Airways). Sistem je uveden u 27 aviona, a do kraja godine trebalo bi ih biti dvostruko više, navodi EK-a.

Air France-KLM prošle je godine proveo sedmomjesečno testiranje, no još nije donio odluku o uvođenju usluge. Cijene se kreću od 1,60 eura po minuti razgovora i 0,43 eura za SMS poruke. Evropski model kopiraju i druge regije. Nekoliko kompanija izvan Evrope (Qantas, Emirates, Malaysian Airlines, Royal Jordanian, Wataniya, Virgin Australia) uslugu testira ili je već nudi, a sistemom je opremljeno oko 40 aviona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: