Svijet
0

EU se nada obnavljanju kompletnih isporuka gasa u petak

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Evropskoj uniji se nadaju suštinskom napretku u rješavanju problema isporuka ruskog gasa u zemlje Unije preko teritorije Ukrajine, rečeno je Itar-Tassu u Evropskoj komisiji (EK).

U EU se ne isključuje mogućnost da bi isporuke ruskog gasa u punom obimu mogle biti obnovljene već do petka, 9. januara, uvečer.

Optimizam u Bruxellesu pojavio se poslije serije intenzivnih razgovora s vladama Ukrajine i Rusije, kao i s rukovodstvom ukrajinskog "Gasproma", prenijela je ruska državna agencija. U informaciji se dodaje da se između ostalog, prema izvorima u EU, Kijev složio da primi grupu posmatrača koji će provjeravati količine isporuka gasa na rusko-ukrajinskoj granici i izlaz tog energenta u EU. Ranije je ruski "Gasprom" pozvao Uniju da formira na ukrajinskoj teritoriji sistem monitoringa prolaska ruskog gasa namijenjenog zemljama EU, podsjetio je Itar-Tass u vijesti iz Londona.

Očekuje se da bi usmena saglasnost Ukrajine o dolasku nezavisnih međunarodnih kontrolora mogla da bude zvanično potvrđena sutra, 8. januara, tokom susreta predstavnika EU u Kijevu s ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko, rekao je predstavnik EK.