Svijet
0

EU savjetuje tužbe zbog gasa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da će savjetovati evropske kompanije u oblasti energetike da tuže Ukrajinu i Rusiju zbog kršenja odredbi ugovora ako hitno ne obnove isporuke gasa.

Govoreći u Evropskom parlamentu u srijedu, Barroso je rekao da želi uputiti jasnu poruku Moskvi i Kijevu.

Poslije neuspjeha u utorak, i dalje se očekuje obnova isporuka ruskog gasa prije svega za balkanske i istočnoevropske zemlje koje su najteže pogođene poremećajem isporuka.

Dvije od tih zemalja, Bugarska i Slovačka, poslale su svoje premijere u posjete i Moskvi i Kijevu u srijedu.

Predsjednik vlade u Bratislavi Robert Fico je u Kijev otišao da jasno pokaže koliko je ljut.

Juliju Timošenko je najprije podsjetio da Slovačka ruski gas plaća onoliko koliko on košta na svjetskom m tržištu.

Nije direktno rekao da Ukrajina želi ruski gas po cijenama znatno nižim od svjetskih, ali je poruka bila jasna.

„Gospođo premijeru, mi imamo dovoljno rezervi gasa za još 11 ili 12 dana. Kada prođe tih 12 dana bit ćemo primorani da pribjegnemo mjerama koje nikada do sada u našoj historiji nisu viđene. Nas vaši bilateralni odnosi s Ruskom Federacijom ne zanimaju. Nas zanima tranzit ruskog gasa preko vaše teritorije. Tražimo od vas da pokrenete bilateralne razgovore između premijera Rusije i Ukrajine. To je naša molba“, rekao je ljutito slovački premijer u Kijevu u srijedu.

Stotine hiljada ljudi u pogođenim zemljama provelo je i do sedmicu dana bez grijanja, pošto je Rusija prekinula da šalje gas preko gasovoda kroz Ukrajinu zbog spora dviju strana oko naplate duga i buduće cijene gasa.

U srijedu su BBC-jevi izvještači iz Bruxellesa, Moskve i Kijeva javili da je u središtu spora pitanje kojim gasovodom treba slati ruski gas za evropske potrošače.

Rusija želi da koristi gasovod koji ne omogućava skladištenje gasa u tranzitu, i kaže da će to spriječiti Ukrajinu da 'krade' količine namijenjene Evropi.

Ukrajina kaže da Rusija želi da koristi gasovod koji bi iznudio smanjenje isporuka industrijski razvijenom istoku Ukrajine.