Svijet
0

EU samo jedinstveno o vizama za SAD

FENA
Evropska unija bi trebalo da pregovara kao entitet o bezviznom ulaženju u Sjedinjene Američke Države i zaustavi članice da sklapaju odvojene sporazume, saopćeno je u ponedjeljak u Evropskom parlamentu (EP) u Strasbourgu.

"Mi ćemo pregovarati sa SAD-om. Naprosto nije moguće napustiti, odustati od našeg evropskog zakonodavstva", rekao je kpovjerenik EU-a za pravosuđe i za sigurnost Franco Frattini poslanicima EP-a koji su podržali njegovo stajalište.

Povjerenik Frattini je naglasio da će u utorak zatražiti od vlada zemalja članica EU-a da mu daju mandat za bavljenje pitanjem ulaska u SAD bez viza, što kako on kaže spada u ovlaštenja Unije.

Druga pitanja kao što su naoružani policajci u avionima ili obavještajni podaci mogu biti rješavani u bilateralnim razgovorima pojedinih zemalja i Washingtona, dodao je Frattini.

Češka republika je naljutila Evropsku komisiju i veći broj starih zemalja članica kada je prošle sedmice potpisala sporazum o lakšim putovanjima Čeha u SAD.

Frattini je zaključio kako "ne treba da sebi dozvolimo da budemo podijeljeni", dok je holandska poslanica Sophie in't Veld izjavila kako "bi djelovanje Češke kao jedinke bilo uništavajuće i da EU ne smije propasti zbog američke taktike podjele i vladavine".

Jedan zvaničnik u Washingtonu je, pak, rekao kako je "američki zakon vrlo jasan i da se radi o bilateralnom pitanju", dok je jedan diplomat EU-a kazao da "se vlade kao što je češka možda neće složiti da daju Evropskoj komisiji puna prava za pregovaranje", prenio je Reuters.

Estonija i Letonija su, uprkos zajedničkoj viznoj politici EU-a, saopćile da će potpisati bilateralne sporazume sa SAD-om kako bi omogućile svojim građanima da putuju bez viza u ovu zemlju.

Slovačka je izjavila da i ona ima namjeru učiniti isto, dok je Češka to već učinila.

Grčka šefica diplomatije Dora Bakoyannis je u ponedjeljak u Bruxellesu također izjavila da je 2007. zvanična Atina počela razgovore sa SAD-om o ukidanju viza za grčke građane koji putuju u tu zemlju.

Navodeći kako o tome pitanju postoji stav EU-a koji sadrži opća uputstva, Bakoyannis je podvukla da su zemlje Unije čijim građanima nije potrebna viza za SAD postigle sporazum na bilateralnom nivou, i da Grčka radi nešto slično.