Plinska kriza
0

EU razočarana stavovima Moskve i Kijeva

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je da je "razočaran" stavom ukrajinskih i ruskih dužnosnika u krizi o plinu, ali je naglasio da će "u interesu" Evropske unije razvijati odnose s obje zemlje.

"Iako sam razočaran načinom na koji su čelnici ove dvije zemlje pregovarali 'tokom ove krize', u interesu je da održavamo i razvijamo naše odnose s Rusijom i Ukrajinom", rekao je Barroso na brifingu.

"To je prvi put u mom životu da vidim najavljene sporazume bez ikakvih rezultata na terenu", rekao je on, dodavši da je to "nevjerojatno" i da to "neće zaboraviti".

Što se tiče mogućih sudskih posljedica za ove skoro dvije sedmice potpunog prekida isporuka ruskoga plina preko Ukrajine, on je dodao da je Evropska komisija bila u utorak u punim pripremama da "poduzme sudske akcije ako plin na dođe".

"Nasreću, izgleda da sada nećemo imati potrebe da aktiviramo te međunarodne mehanizme", dodao je on, podsjetivši ipak pogođene energetske kompanije da "razmisle o onome što one žele da urade na pravosudnom planu".