{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU: Proširenje Schengena 21. decembra

F
8.11.2007. u 19:45
0
0
EU: Proširenje Schengena 21. decembra
0
EU: Proširenje Schengena 21. decembra
Vijeće EU-a za pravosuđe i unutarnje poslove postiglo je dogovor u četvrtak da će se šengenski prostor, unutar kojeg nema graničnih kontrola, proširiti na još devet zemlja 21. decembra ove godine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ministri unutarnjih poslova su na sastanku u četvrtak postigli politički dogovor o datumu širenja šengenskog prostora nakon što su prihvatili evaluacijski izvještaje da je svih devet zemlja u potpunosti spremno provoditi šengenske propise. Formalno odluka bit će donesena na sastanku Vijeća 6. decembra.

U šengenski prostor, koji sada pokriva 13 zemalja članica EU-a te Norvešku i Island, od 21. decembra moći će ulaziti građani novih 9 zemalja članica - Češke, Estonije, Latvije, Litve, Mađarske, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije.

Granične kontrole toga dana prestat će na kopnenim granicama, dok će u zračnim lukama, iz tehničkih razloga, biti zadržane do marta sljedeće godine.

Izvan Schengena ostaje još Kipar, koji je tražio godinu dana odgode te Bugarska i Rumunija, koje su u EU ušle 1. januara ove godine.

Novim proširenjem, šengenski prostor dolazi na samu hrvatsku granicu. Hrvatski građani će, kao i dosada moći ulaziti u Sloveniju, Mađarsku i Italiju s osobnim iskaznicama. Dogovor o tome postignut je na sastanku ministara unutarnjih poslova 18. septembra ove godine, javila je Hina.

Hrvatska sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom ima bilateralne sporazume o prelasku granice samo s osobnom iskaznicom. Budući da prema šengenskim pravilima građani trećih zemalja moraju imati putovnice kako bi se u njih udario žig o prelasku granice, za hrvatske građane postignut je politički kompromis tako da će oni prilikom ulaska u Schengen s osobnom iskaznicomn dobiti jednokratni obrazac na koji će se udariti žig o prelasku granice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: