Svijet
0

EU: Proširenje Schengena 21. decembra

FENA
Vijeće EU-a za pravosuđe i unutarnje poslove postiglo je dogovor u četvrtak da će se šengenski prostor, unutar kojeg nema graničnih kontrola, proširiti na još devet zemlja 21. decembra ove godine.

Ministri unutarnjih poslova su na sastanku u četvrtak postigli politički dogovor o datumu širenja šengenskog prostora nakon što su prihvatili evaluacijski izvještaje da je svih devet zemlja u potpunosti spremno provoditi šengenske propise. Formalno odluka bit će donesena na sastanku Vijeća 6. decembra.

U šengenski prostor, koji sada pokriva 13 zemalja članica EU-a te Norvešku i Island, od 21. decembra moći će ulaziti građani novih 9 zemalja članica - Češke, Estonije, Latvije, Litve, Mađarske, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije.

Granične kontrole toga dana prestat će na kopnenim granicama, dok će u zračnim lukama, iz tehničkih razloga, biti zadržane do marta sljedeće godine.

Izvan Schengena ostaje još Kipar, koji je tražio godinu dana odgode te Bugarska i Rumunija, koje su u EU ušle 1. januara ove godine.

Novim proširenjem, šengenski prostor dolazi na samu hrvatsku granicu. Hrvatski građani će, kao i dosada moći ulaziti u Sloveniju, Mađarsku i Italiju s osobnim iskaznicama. Dogovor o tome postignut je na sastanku ministara unutarnjih poslova 18. septembra ove godine, javila je Hina.

Hrvatska sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom ima bilateralne sporazume o prelasku granice samo s osobnom iskaznicom. Budući da prema šengenskim pravilima građani trećih zemalja moraju imati putovnice kako bi se u njih udario žig o prelasku granice, za hrvatske građane postignut je politički kompromis tako da će oni prilikom ulaska u Schengen s osobnom iskaznicomn dobiti jednokratni obrazac na koji će se udariti žig o prelasku granice.