Svijet
0

EU produžila mandat za pripremu misije za Kosovo

FENA
Vijeće ministara Evropske unije odlučio je danas u Bruxellesu da mandat tima za pripremu eventualne buduće misije na Kosovu iz oblasti policije i pravosuđa produži do 31. marta 2008. godine.

To je već šesti put kako Evropska unija produžava mandat misije koja je, prema prvobitnom planu, trebalo da svoj zadatak okonča prije više od jedne godine.

Misija, međutim, čeka rješenje budućeg statusa Kosova s obzirom na činjenicu da se više članica EU protive slanju misije Unije bez jasnog pravnog osnova, odnosno bez rezolucije Vijeća sigurnosti UN.

Slovački šef diplomatije Jan Kubiš izjavio je, međutim, na marginama današnjeg sastanka Vijeća ministara EU, da njegova zemlja smatra da je za slanje nove misije na Kosovo „dovoljna Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti“, prenio je Tanjug.

Raspravljajući i o misiji u BiH, ministri vanjskih poslova EU su istakli da “sa zabrinutošću“ prate razvoj tamošnje političke situacije.

“Vijeće ponavlja da EUFOR ostaje spreman da odgovori na sve sigurnosne rizike širom zemlje”, istaknuto je u zaključcima sa današnjeg sastanka Vijeća ministara, uz opasku da će EU zadržati svoje vojno prisustvo u BiH “dokle god bude trebalo”.