{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU: Priznavanje Kosova nije tema današnjeg zasjedanja?

F
18.2.2008. u 15:34
0
0
EU: Priznavanje Kosova nije tema današnjeg zasjedanja?
0
EU: Priznavanje Kosova nije tema današnjeg zasjedanja?
Foto: Reuters
Predsjedavajući Vijeća ministara Evropske unije, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je danas u Bruxellesu da se na današnjem zasjedanju neće uopće raspravljati o priznavanju ili ne priznavanju Kosova kao novoproglašene nezavisne države.
"To pitanje je, kao što je poznao, ostavljeno državama članicama da o tome potpuno samostalno odlučuju, bez pritiska iz Bruxellesa“, izjavio je Rupel.

Rupel je naglasio da će se ministri vanjskih poslova danas primarno baviti stabilnošću cijelog balkanskog područja, a ne samo Kosova, te će se u tom kontekstu razmotriti i neke dopunske mjere regionalnog razvoja i evropske perspektive.

Rupel međutim nije govorio o detaljima zaključaka današnjeg zasjedanja.

Iz nezvaničnih izvora Vijeća saznajemo da Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija ostaju pri ranijem opredjeljenju da prve priznaju nezavisnost Kosova, ali nije ni potvrđeno niti demantovano da bi se to moglo dogoditi već danas.

Dobro obaviješteni diplomatski izvori u Bruxellesu danas su potvrdili da brzinu priznavanja kosovske nezavisnosti diktiraju Sjedinjene Američke Države, te da bi zbog toga EU, prema istim izvorima, i činom priznavanja Kosova trebala pokazati da je riječ o eminentno evropskom pitanju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: