{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"EU privlačna građanima, ali ne i bh. liderima"

S
27.10.2009. u 11:15
0
10
"EU privlačna građanima, ali ne i bh. liderima"
0
"EU privlačna građanima, ali ne i bh. liderima"
Foto: AFP/File
Ministar inostranih poslova Velike Britanije David Miliband je u svom jučerašnjem govoru u Međunarodnom institutu za strateške studije istakao da je eventualno članstvo BiH u EU privlačno za građane, što nije slučaj sa pojedinim liderima, "kojima je lakše da gledaju unazad u podjele i sukob nego naprijed ka postizanju konsenzusa i evropskom bloku.
Prema Milibandovim riječima, prvi izazov je izlazak iz ćorsokaka kada je riječ o tranziciji Kancelarije visokog predstavnika u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

"Dok drugi na zapadnom Balkanu sprovode reforme i napreduju ka članstvu u EU, BiH je zaglavljena, sa političkim igračima koji ne mogu da se saglase o načinu na koji će država funkcionisati,", rekao je Miliband, dodajući da BiH, kako bi prošla ovu tranziciju, mora da ispuni pet uslova.

On je podsjetio da dva još nisu ispunjena - sporazum o podjeli državne i vojne imovine, te obezbjeđenje neophodnih resursa da država funkcioniše na odgovarajući način.

Šef britanske diplomatije je naglasio da kako bi se BiH bezbjedno kretala ka članstvu u EU lideri u BiH, takođe moraju da se posvete jedinstvenom procesu ustavnih reformi, te da o ovom pitanju podržava rad njegovog švedskog kolege Carla Bildta zajedno sa SAD.

"Ukoliko bi postigli napredak o ovim pitanjima, to bi bio značajan korak od 'centrifugalne BiH ka dosljednijoj BiH' i samim tim bliže putu ka članstvu u EU. Novi Specijalni predstavnik biće imenovan i on ili ona trebali bi da predvode uključenost EU i međunarodne zajednice", rekao je Miliband.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: