Svijet
0

EU pozvala šefa bjeloruske diplomatije u Bruxelles

FENA
Šef diplomatije Evropske unije pozvao je u petak bjeloruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Martinova da se 13. oktobra susretne u Luxembourgu s evropskim zvaničnicima, što je prvi poziv na ovom nivou otkako je EU u 2006. godini nametnula sankcije Bjelorusiji.

Javier Solana je na margini skupa evropskih ministara vanjskih poslova "ovog jutra razgovarao s Martinovim i pozvao ga da 13. oktobra dođe u Luxembourg", izjavila je agenciji AFP Solanina glasnogovornica Cristina Gallach.

Mogućnost takvog susreta spominjala se prije općih izbora održanih prošle nedjelje u Bjelorusiji.

Iako je EU ocijenila izbore "razočaravajućim", a posmatrači OSCE-a zaključili da su bili "malo demokratični", evropski zvaničnici su spomenuli i "pozitivne elemente", kao što je oslobađanje posljednjih političkih opozicionera prije izbora i "neintereveniranje policije" u demonstracijama koje je opozicija organizirala uoči izbora.

Bjelorusiju je od 1994. godine željeznom rukom vodio predsjednik Aleksandar Lukašenko. Njegov ponovni izbor u martu 2006. godine, na izborima koje su branitelji ljudskih prava nazvali prividom izbora, naveo je EU da zabrani ulazak u Uniju za 40 bjeloruskih ličnosti, među kojim je i predsjednik Lukašenko.