Svijet
0

EU poziva turiste da se zaštite od sunca

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska povjerenica za zdravlje Andrula Vasiliu zatražila je u ponedjeljak od turista da poduzmu posebne mjere za osobnu zaštitu od ovogodišnjeg sunca radi preventive od raka kože te da se posebna pažnja obrati na zaštitu djece.

Ultraljubičasti zraci izazivaju rak kože kod svake treće osobe koja se prekomjerno izlagala suncu, istaknula je Vasiliu.

"Naša poruka je jasna: budite pametni i trudite se da se zaštitite", rekla je povjerenica Evropske unije.

Ona je posebno upozorila roditelje da direktnom suncu ne izlažu male bebe i djecu zbog UV zraka koji su primarni uzročnici kancera kože.

Kako je podsjetila agencija DPA, postoje dva tipa UV zraka: UVA, od kojih koža dobija tamniju boju, i UVB, od kojih se dobijaju opekotine.

Prema istraživanjima britanskih stručnjaka, broj oboljelih od raka kože u toj zemlji je više nego udvostručen u odnosu na osamdesete godine prošlog stoljeća, sa više od 2.000 umrlih godišnje od opake bolesti.

"Većina ljudi koji se sunčaju smatra da im krema za sunčanje pruža kompletnu zaštitu na suncu, što je pogrešno, jer ne postoji potpuna zaštita od sunca", zaključila je Vasiliu.