Svijet
0

EU poziva Obamu da ojača veze s Evropom

FENA
Evropska unija, koja je s administracijom predsjednika Busha imala ponekad teške odnose, pozvala je u utorak novoga američkog predsjednika Baracka Obamu da ojača veze s njom, kako bi zajedno odgovorili na svjetske izazove.

"U trenutku kada Obama započinje svoj historijski mandat, pozivam Evropu i SAD da prodube transatlantske veze i da se pridruže našim naporima, kako bismo zajedno odgovorili na izazove naše epohe", naveo je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso u saopćenju.

"Raditi zajedno predstavlja jedan od najboljih načina da se odgovori potrebama i nadama naroda s obje strane Atlantika", istaklo je češko predsjedništvo EU-a, podsjetivši da je izbor Baracka Obame "izazvao izuzetan interes i optimizam u SAD-u, kao i u Evropi.

"EU se raduje što će moći da tijesno sarađuje s novom američkom administracijom, kako bi se unaprijedilo transatlanstko partnerstvo", navodi se u saopćenju.

Zajednilčki izazovi koje spominje EU idu od "financijskih i ekonomskih kriza do mira i sigurnosti, u šta spada Bliski istok, zatim problemi u razvoju, klimatske promjene", kazao je Barroso, prenosi AFP.

Predsjednik evropske izvršne valsti je naglasio kako "s nestrpljenjem očekuje da s Obamom radi na tim pitanjima", kao i na pitanjima demokracije, ljudskih prava, trgovine", a sve to u okviru "reformiranih međunarodnih institucija".

"Danas svijet ima oči uprte u predsjednika Obamu, ali sutra, ustvari, već od sada, svijet je taj koji treba da bude predmet njegove i naše pažnje", zaključio je Barroso.