Južna Osetija
0

EU poziva na pregovore

FENA
Evropska unija je u utorak izrazila "zabrinutost" zbog porasta napetosti u Južnoj Osetiji, separatističkoj gruzijskoj regiji i pozvala na umjerenost i "brzo obnavljanje pregovora".

Evropska unija je spremna da učestvuje u traženju mirnog rješenja konflikta u Južnoj Osetiji do kojeg je došlo tokom proteklog vikenda, navodi se u saopćenju Vijeća Evropske unije.

"Žalimo gubitak ljudskih života kao i ranjavanje velikog broja osoba u nedavnim incidentima, pod okolnostima koje OSCE pokušava da rasvijetli", precizira se u saopćenju.

Predsjedništvo EU-a "daje punu podršku misiji OSCE-a prisutnog u Južnoj Osetiji, koja igra ulogu stabiliziranja i posredovanja i čiji su posmatrači nedavno bili meta napada".

Tbilissi je u utorak najavio održavanje direktnih pregovora između Gruzije i njene nezavisne regije Južne Osetije 7. augusta u Tskhivali, glavnom gradu Osetije, javio je AFP.

Rusija je u utorak upozorila da neće "ostati po strani", ako se povećaju napetosti između Gruzije i njene nezavisne regije Južne Osetije.