Svijet
0

EU: Poziv Moskvi i Kijevu da izvršavaju svoje obaveze

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Češka, nova predsjedavajuća Evropske unije, pozvala je u četvrtak Moskvu i Kijev da "ispune svoje obaveze", vezano za isporuku prirodnoga gasa Evropi, nakon odluke ruskog giganta Gazproma da prekine isporuke gasa Ukrajini.

"Sve postojeće obaveze vezano za tranzit i isporuku gaza moraju biti izvršene", rekao je zamjenik češkog premijera Alexandr Vonda, nekoliko sati nakon što je njegova zemlja preuzela od Francuske ulogu predsjedavajuće Evropske unije u prvom polugodištu 2009., javio je AFP.

Predsjedavajuća EU-a i Evropska komisija također izražavaju zabrinutost slijedom događaja, navodi se u zajedničkom saopćenju.

  • Predsjedavajuća i Evropska komisija pozivaju obije strane i njihove vlade da nastave pregovore i pronađu brzo pozitivno rješenje kako bi se isporuka gasa Evropi nastavila, navodi se dalje u saopćenju.

Prekid isporuke gasa Ukrajini uslijedio je nakon neuspjeha pregovora između energetskih kompanija dviju zemalja. Međutim, glasnogovornik ruskog proizvođača Gazproma izjavio je da će se isporuka gasa Evropskoj uniji nastaviti.