{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU pozdravila Mostarsku deklaraciju o reformi policije

F
29.10.2007. u 15:28
0
0
EU pozdravila Mostarsku deklaraciju o reformi policije
0
EU pozdravila Mostarsku deklaraciju o reformi policije
Foto: Reuters
Evropska unija u ponedjeljak je pozdravila sporazum među srpskim, hrvatskim i bošnjačkim političkim liderima u Bosni i Hercegovini da vrate zakočeni proces policijske reforme na pravi kolosijek, što je ključni uslov za bliže veze BiH s političkim blokom.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Glasnogovornica evropskog komesara za proširenje Olli Rehna izjavila je kako Evropska komisija još nije detaljno proučila nedjeljnu deklaraciju iz Mostara.

Ona je, ipak, dodala: "Komisija pozdravlja duh saglasnosti i kompromisa koji su pokazali politički lideri u Mostaru. Snažan politički konsensuz suštinski je za ispunjenje uslova za bližu integraciju u EU", izjavila je glasnogovornica Krisztina Nagy, javio je Reuters.

Evropska komisija trebala bi objaviti svoj godišnji izvještaj o bosanskom napretku ka pridruženju bloku 6. novembra.

Nagy je odbila komentirati širi aspekt političke krize u BiH, uključujuići prijetnje bosanskih Srba otcjepljenjem ukoliko srpska pokrajina Kosovo dobije nezavisnost, osim što je izjavila: "Mi očigledno pratimo sva dešavanja veoma pomno."

Lokalni političari saopćili su u nedjelju da su potpisali deklaraciju koja uvažava zahtijeve EU da policija u BiH - koju sada čine dvije odvojene policijske snage - bude organizirana na državnom nivou, finansirana iz jedinstvenog budžeta i da bude odvojena od političkog utjecaja.

To je uslijedilo nakon nekoliko neuspjelih pokušaja u protekle tri godine da se dođe do reformskog sporazuma.

EU je upozorila BiH da neće potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je prvi korak na putu ka članstvu u EU, bez policijske reforme.

Međunarodni visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak nazvao je nedjeljni sporazum "pozitivnim impulsom" od političkih lidera ka približavanju njihove zemlje Evropi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: