Svijet
0

EU pozdravila Mostarsku deklaraciju o reformi policije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija u ponedjeljak je pozdravila sporazum među srpskim, hrvatskim i bošnjačkim političkim liderima u Bosni i Hercegovini da vrate zakočeni proces policijske reforme na pravi kolosijek, što je ključni uslov za bliže veze BiH s političkim blokom.

Glasnogovornica evropskog komesara za proširenje Olli Rehna izjavila je kako Evropska komisija još nije detaljno proučila nedjeljnu deklaraciju iz Mostara.

Ona je, ipak, dodala: "Komisija pozdravlja duh saglasnosti i kompromisa koji su pokazali politički lideri u Mostaru. Snažan politički konsensuz suštinski je za ispunjenje uslova za bližu integraciju u EU", izjavila je glasnogovornica Krisztina Nagy, javio je Reuters.

Evropska komisija trebala bi objaviti svoj godišnji izvještaj o bosanskom napretku ka pridruženju bloku 6. novembra.

Nagy je odbila komentirati širi aspekt političke krize u BiH, uključujuići prijetnje bosanskih Srba otcjepljenjem ukoliko srpska pokrajina Kosovo dobije nezavisnost, osim što je izjavila: "Mi očigledno pratimo sva dešavanja veoma pomno."

Lokalni političari saopćili su u nedjelju da su potpisali deklaraciju koja uvažava zahtijeve EU da policija u BiH - koju sada čine dvije odvojene policijske snage - bude organizirana na državnom nivou, finansirana iz jedinstvenog budžeta i da bude odvojena od političkog utjecaja.

To je uslijedilo nakon nekoliko neuspjelih pokušaja u protekle tri godine da se dođe do reformskog sporazuma.

EU je upozorila BiH da neće potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je prvi korak na putu ka članstvu u EU, bez policijske reforme.

Međunarodni visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak nazvao je nedjeljni sporazum "pozitivnim impulsom" od političkih lidera ka približavanju njihove zemlje Evropi.