Svijet
0

EU pozdravila akcioni plan Srbije za hapšenje Mladića

FENA
Javier Solana i Vojislav Koštunica
Javier Solana i Vojislav Koštunica
Visoki zvaničnici EU pozdravili su akcioni plan vlade Srbije za hapšenje haškog bjegunca Ratka Mladića.

Plan im je na sastanku u ponedjeljak uvečer u Briselu podnio premijer Srbije Vojislav Koštunica u nastojanju da obnovi pregovore o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU, koji su prekinuti u maju zbog toga što Srbija do tada nije izručila bivšeg vojnog komandanta bosanskih Srba i optuženog ratnog zločinca Haškom sudu.

Dopisnici javljaju da zvaničnici EU sada očekuju "konkretne rezultate" prije nego što dođe do obnove pregovora s Beogradom.

Vanjskopolitički koordinator EU Javier Solana opisao je akcioni plan kao "odličan dokument koji nije mnogo različit od drugih dokumenata koji su pripremljeni u saradnji s Evropskom trojkom" i tužilaštva neke zemlje".

"Relativno sam siguran da će dokument biti uspješan. U to nema nikakve sumnje", izjavio je Solana na konferenciji za štampu poslije susreta s premijerom Srbije.

Komesar za proširenje EU Olli Rehn je istakao "da akcioni plan sadrži nedvosmisleno preuzimanje obaveze srpske vlade da će uhapsiti Ratka Mladića i preostale haške optuženike".

"Akcioni plan može da bude sredstvo kako bi se ostvario cilj. Naravno djela su važnija od plana jer će rezultati biti ono što je važno. EU i dalje ostaje privržena podršci stabilnosti i demokratiji u Srbiji, koja ima potencijal da brže napreduje na putu evropskih integracija. Vjerujem da će srpski lideri i sve demokratske snage u zemlji iskoristiti ovu priliku da ispune uslov potpune saradnje s Haškim sudom", rekao je Rehn.

Finski ministar vanjskih poslova Erki Tuomioja, čija zemlja trenutno predsjedava EU, također je izrazio zadovoljstvo akcionim planom, pri čemu je odgovarajući na novinarsko pitanje naglasio da "u vom trenutku ne postoje nikakvi rokovi za obnovu pregovora sa Srbijom".

[SLIKA]1[/SLIKA] Finski ministar vanjskih poslova Erki Tuomioja

"Plan sadrži jasnu obavezu pune saradnje s Haškim sudom, uključujući hapšenje i izručenje Ratka Mladića. Pozdravili smo i odluku vlade Srbije da imenuje koordinatora akcionog plana i šefa operacija s ciljem pronalaženja, hapšenja i izručivanja haških bjegunaca Tribunalu u Hagu. Naravno, Srbija će morati da izradi detaljan operativan plan u saradnji s Haškim sudom. U cjelini gledano akcioni plan, što se nas tiče, predstavlja veoma dobar okvir za dalji rad i saradnju. Provedba akcionog plana mora da počne odmah i mi ćemo pažljivo pratiti taj proces" rekao je šef finske diplomatije.

Premijer Koštunica je na konferenciji za novinare izrazio mišljenje da će akcioni plan omogućiti Srbiji nastavak pregovora s EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju

Kazao je da će za ostvarenje ovog plana biti potrebno vrijeme kako bi se izmjenili odgovarajući zakoni.

[SLIKA]2[/SLIKA] Premijer Srbije Vojislav Koštunica

Prema riječima premijera Srbije, akcioni plan sadrži dio o bezbjednosti, dio o odnosima s medijima tokom Mladićevog hapšenja, i pravni dio koji traži izmjenu nekih zakona.

Dopisnici javljaju da je srpski premijer i ranije davao slična obećanja o hapšenju Ratka Mladića koja se nisu ostvarila i u tom kontekstu prenose "skeptičnu" izjavu holandskog ministra vanjskih poslova Bernarda Bota, koji je prisustvovao sastanaku ministara vanjskih poslova EU koji je prethodio susretu "evropske trojke" s Koštunicom.

"Vjerovaću tome kad to budem i vidio", rekao je šef holandske diplomatije.

Kako javlja dopisnik BBC-a, Brisel je zabrinut da bi dugotrajan prekid pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom mogao da ide na ruku nacionalističkih snaga u zemlji koja se smatra ključnom za stabilnost čitavog regiona.

Poslije razlaza s Crnom Gorom, Srbija bi ove godine lako mogla "da izgubi" i Kosovo, te je EU u nastojanju da ubjedi obične građane Srbije da nisu zaboravljeni, obećala da će ublažiti vizni režim posebno za mlade ljude.