E.coli
0

EU povećala odštetu za farmere na 210 miliona eura

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska unija povećala je svoju ponudu na 210 miliona eura za konpenzaciju farmerima koji su oštećeni epidemijom smrtonosne E.coli.

Prvobitna ponuda iznosila je 150 miliona eura, ali je Dacian Ciolos, povjernik EU za poljoprivredu, povećao ovu ponudu nakon pritiska glavnih evropskih proizvođača voća i povrća.

Ponuda je samo dio farmerskih procjena gubitka, koje procjenjuju na oko 417 miliona eura sedmično.

Epidemija je uzrokovala 26 smrtnih slučajeva i inficirala više od 2.400 osoba.

Slučajevi rijetke sorte enterohemoragične E.coli (EHEC) koncentrirana je uglavnom u njemačkom gradu Hamburgu.

Zdravstvene službe u Njemačkoj pogrešno su za uzrok zaraze optužili španske krastavce, prije nego što je sumnja pala na klice graha.

Proizvođači voća i povrća traže da im se kompenzira čitav njihov gubitak, a podržavaju ih najveći proizvođači iz Španije, Italije i Francuske.

Evropska federacija farmera Copa-Cogeca brzo je odbila novu ponudu iz EU.

"Više sredstava mora biti osigurano da bi se pomoglo da se izađe iz ove krize", izjavila je Pekka Pesonen, generalna sekretarica federacije.

Njemačka vlada još uvijek upozorava svoje građane da izbjegavaju svježe hranu, kao što su paradajz, krastavci, salata i klice graha.

Glavni njemački institut za borbu protiv zaraza, Robert Koch, objavio je u srijedu da se pojavilo 318 novih slučajeva zaraze E.coli.

"Bit će novih slučajeva i nažalost moramo očekivati nove smrtne slučajeve, ali je broj infekcija u padu", saopćeno je iz instituta.