Svijet
0

EU: Potpora daljnjem širenju dosegla 49 posto

FENA
Potpora daljnjem proširenju među građanima EU-a narasla je na 49 posto, a preko polovice hrvatskih građana s optimizmom gleda na budućnost EU-a, pokazuju rezultati proljetnog Eurobarometra.

U odnosu na razdoblje neposredno prije zadnjeg proširenja, potpora daljnjem širenju porasla je s 46 na 49 posto, pokazuju rezultati Eurobarometra, čije je djelomične rezultate objavila Europska komisija. Potpuni rezultati bit će objavljeni u srijedu.

U Španiji je potpora daljnjem proširenju porasla za 14 posto s 51 na 65 posto, u Nizozemskoj za pet posto i sada iznosi 50 posto, a u Velikoj Britaniji iznosi 41 posto, što je također porast od pet posto.

Velika većina, 69 posto, s optimizmom gleda na budućnost Evropske unije, a u Hrvatskoj 53 posto.

Istraživanje je provedeno između 10. aprila i 15. maja u 27 zemalja članica, dvije kandidatske zemlje i u sjevernom dijelu Kipra, području koje ne nadzire međunarodno priznata vlada u Nikoziji.

Evropljane najviše zabrinjava nezaposlenosti, 34 posto ispitanih, zatim dolazi kriminal, koji je na prvo mjesto stavilo 24 posto ispitanih, prenijela je Hina.

Većina od 57 anketiranih ocjenjuje da je članstvo njihove zemlje u Uniji dobra stvar, što je najbolji rezultat od 1994. godine, a nešto preko 52 posto ima pozitivnu sliku o Evropskoj uniji.